Conferința finală de proiect a fost organizată la Alba Iulia

Pe 28 martie 2023, la Alba Iulia, în România, a avut loc conferința finală a proiectului Erasmus+ „My Smart School”. Conferința, organizată de partenerul român CENFORM în colaborare cu Școala Gimnazială Ciugud, celălalt partener local al proiectului, a avut loc în sala Apulum a Hotelului Transilvania, în centrul orașului Alba Iulia, în regiunea Transilvaniei din România.
Evenimentul, moderat de directorul școlii din Ciugud, Teodora Simion, a fost un mare succes, conform interesului și feedback-ului pozitiv primit de la cele aproximativ 60 de persoane, majoritatea cadre didactice din județul Alba, care au participat activ la conferință.
După salutul instituțional al primarului comunei Ciugud, al responsabilului pentru proiecte internaționale al Inspectoratului Județean Alba și al inspectorului pentru proiecte educative (IȘJ Alba), a început o descriere detaliată a proiectului în sine și a rezultatelor acestuia.
Coordonatorul proiectului MYSS, Antonietta Cucinella, reprezentând partenerul principal VITECO, a luat cuvântul și a prezentat scopul proiectului MYSS, obiectivele stabilite și atinse, metodologiile și instrumentele de învățământ la distanță create de toți partenerii în beneficiul profesorilor, elevilor și școlilor. Directorul școlii din Ciugud, Teodora Simion, a prezentat în detaliu rezultatele intelectuale și rezultatele proiectului obținute cu succes în vederea îmbunătățirii competențelor digitale ale profesorilor și a adaptării curriculumului școlar la nevoile secolului XXI. După această prezentare, Tommaso Busini (reprezentantul partenerului CENFORM), în calitate de responsabil de comunicare al consorțiului, a subliniat problema sustenabilității proiectului pentru perioada următoare și a diseminării rezultatelor proiectului MYSS online și offline. Ulterior, au intervenit reprezentanți ai școlilor partenere din Italia, Grecia și România, care au descris public experiența lor personală ca profesori în testarea cu clasele lor a instrumentelor inovatoare MYSS, în utilizarea cursurilor electronice, a platformei electronice și a manualului. Evenimentul s-a bucurat de o participare numeroasă, atrăgând atenția și interesul școlilor din județul Alba. Evenimentul s-a încheiat cu un moment de networking în cadrul căruia toți participanții (profesori, directori de școli, actori educaționali, inspectorat) au avut ocazia de a lăuda eforturile depuse până în prezent pentru implementarea proiectului și de a discuta informal despre continuarea acestuia și despre rezultatele obținute cu succes datorită colaborării dintre diferiți parteneri și instituții.

A 4-a intalnire transnationala din Grecia
A 4-a intalnire transnationala MYSS din Grecia

Pe 15 si 16 septembrie, consortiul “My Smart School” a organizat a patra întalnire transnationala in Grecia. IDEC a gazduit partenerii proiectului MYSS in Piraeus (din Atena), unde se afla sediul sau. Motivat sa obtina cele mai bune rezultate posibile, consor?iul de proiect a avut discutii fructuoase la care fiecare partener a participat activ. Aceste discutii s-au concentrat pe diseminarea proiectului si a rezultatelor sale, precum ?i pe urmatorii pasi care trebuie intreprinsi.
In prima parte a intalnirii, VITECO, in calitate de lider de proiect, a informat toti partenerii despre progresul proiectului pana in prezent, activitatile care au fost finalizate si cele care trebuie realizate in lunile urmatoare. In plus, s-a acordat o atentie deosebita initiativelor de imbunatatire a platformei online a proiectului MYSS, intrucat obiectivul principal al consortiului este crearea unei platforme func?ionale si benefice pentru utilizatorii sai.
Cenform a raportat despre cel de-al treilea livrabil „Jurnalele ?i recomandarile profesorilor”, un manual care este aproape de finalizare. Al treilea livrabil este un ghid util pentru profesori, este accesibil prin platforma MYSS in limba engleza si este de a?teptat sa fie tradus în 6 limbi (greaca, romana, italiana, spaniola, germana si franceza). In plus, Cenform a stabilit calendarul care trebuie urmat cu privire la toate activitatile de diseminare ale proiectului. Retelele de socializare sunt o parte integranta a vietii noastre de zi cu zi si din acest motiv proiectul MYSS isi actualizeaza constant toate platformele (Facebook, Linkedin, site-ul proiectului) cu activitati ale proiectului, precum ?i materiale informative interesante legate direct de invatarea online.
In plus, IDEC, în calitate de lider de asigurare a calitatii al proiectului MYSS, a analizat ratele de succes ale livrabilelor in timpul fazelor pilot cu studenti si profesori. Toate livrabilele pana acum au atins rate calitative ridicate si actiunile sunt initiate de consortiu pentru a atinge impactul maxim.
Analizand in profunzime temele intalnirii, fiecare tara partenera este dotata cu motivatia necesara pentru a continua munca productiva si a obtine rezultatele dorite.
Intalnirea s-a încheiat cu un tur în capitala Greciei, Atena. Partenerii au avut ocazia sa se apropie de istoria Greciei, s? vada situri de patrimoniu cultural precum “Partenonul” si sa se plimbe pe strazile pitoresti ale orasului. Prin comunicare si cooperare continua, consortiul spera ca proiectul “My Smart School” isi va lasa propria amprenta in domeniul educatiei.
Jurnalele si recomandarile profesorilor (IO3)
Manualul „Jurnalele si recomandarile profesorilor” al proiectului MYSS este disponibil în mai multe limbi!

În toate tarile partenere, cadrele didactice implicate în proiectul MYSS si-au descris propria experienta în exploatarea si evaluarea rezultatelor proiectului printr-un set de sondaje si instrumente de autoevaluare (SAT) privind utilizarea cursurilor electronice si platformei electronice MYSS (IO1 si IO2).
Toate aceste experiente au fost colectate în timpul verii anului 2022 si descrise în "Jurnalele profesorilor" (Handbook), care au inclus un set de Recomandari concrete, ca urmare a ceea ce profesorii au facut la scoala prin utilizarea la clasele rezultatelor digitale al MYSS. Din experientele tuturor cadrelor didactice, a fost pregatit un manual eficient care reia „Jurnalele si recomandarile”, principalul rezultat al proiectului IO3 (responsabil de CENFORM): acest document (pentru profesori si pentru toate scolile interesate de rezultatele proiectului MYSS) a colectat experiente, bune practici, recomandari si modul de practicare a unui învatamânt eficient la distanta.
Scopul principal a fost de a avea la dispozitie un instrument care sa fie vehiculat în scoli ca un fel de „manual de bune practici” de predare la distanta. În acest fel, noul manual este un instrument pe care alti profesionisti din educatie îl pot folosi gratuit în fiecare tara. Acest rezultat aduna experientele profesorilor, reluând modul în care fiecare si-a crescut abilitatile în învatamântul digital si la distanta. În plus, reia toate cele mai bune practici validate de profesori în timpul propriei experiente. În acelasi timp, contine si un schimb de viziuni, experiente si abordari, util si pentru a explica modul în care instrumentele ar trebui utilizate în timpul orelor virtuale. În manual, cititorul poate gasi o serie de interviuri adresate tuturor directorilor partenerilor de scoala, experienta directa a profesorilor în învatamântul la distanta (povestiri, puncte forte si puncte slabe), Jurnalele eficiente si experienta profesorilor MYSS pe modulele de formare si despre noua "Platforma MYSS".
Dupa aceasta, este prezentat capitolul „Jurnale si recomandari”, alcatuit din contributia personala a profesorilor în utilizarea resurselor si marturiile profesorilor.
Acest manual online, livrat în engleza, dar dupa tradus si în italiana, româna, greaca, spaniola, franceza si germana, poate fi descarcat gratuit de pe site-ul proiectului MYSS.
A treia întâlnire transnationala de proiect MYSS la Catania
A treia întâlnire transnationala de proiect (19-20 Mai 2022 – Catania, Italia)

A 3-a întâlnire transnationala de proiect a proiectului Erasmus+ "MYSS - My Smart School" a avut loc la Catania pe 19 si 20 mai 2022 si a fost prima întâlnire personala intre parteneri de proiect dupa încheierea starii de urgenta din cauza pandemiei de Covid-19. Partenerii au avut ocazia sa-si consolideze partasia si sa simta o empatie tot mai mare în colaborarea lor pentru succesul proiectului MYSS. La întâlnirea, prezidata de VITECO, au participat 8 angajati din toate organizatiile consortiului, inclusiv Liceo Majorana pentru Italia, Idec si scoala Nikaia pentru Grecia, Cenform si Scoala Ciugud pentru România.
În cadrul întâlnirii, partenerii au evidentiat rezultatele deja finalizate si urmatoarele sarcini care urmeaza a fi finalizate, inclusiv toate termenele aferente, analizând punctele critice ale proiectului MYSS si implementând actiuni corective, finalizând astfel IO2 si concentrându-se pe IO3 si pe campania de diseminare si de împartatire rezultatelor. Apoi, au fost analizate rapoartele de calitate ale IO1 si IO2 împreuna cu rapoartele celor 3 piloti si ale TPM-urilor anterioare. În aceasta faza, partenerii au analizat punctele critice aparute în timpul activitatilor pilot si au planificat cele mai relevante ajustari care urmeaza sa fie implementate în platforma si instrumente online.
Ultima parte a întâlnirii a fost concentrat? pe IO3 („Diaries & Recommendations” - Jurnalele si recomandarile profesorilor) si pe campania de diseminare a proiectului. IO3 implica elaborarea unui „Manual” pentru a fi trimis la scoli pentru a colecta experientele profesorilor în utilizarea platformei digitale si recomandarile acestora pentru adoptarea ei cât mai buna. De asemenea, s-a acordat atentie strategiei pe care fiecare partener o va pune în aplicare pentru o campanie de diseminare de succes. În plus, a fost stabilit un plan atent pentru evenimentele viitoare, inclusiv evenimentele „multiplicatoare” (Multiplier events) care vor avea loc în 2023. Aceste evenimente vor fi deosebit de importante pentru a promova rezultatele proiectului la cât mai multi profesori la toate nivelurile (local, regional, national, si european) si tuturor partilor interesate posibile (autoritati educationale, asociatii de profesori, stakeholders, ONG-uri etc.).
Ultima parte a întâlnirii a avut loc o trecere în revista a aspectelor administrative si financiare, precum si stabilirea datelor pentru urmatoarele întâlniri online si în persoana. În plus, la sfarsit toti participantii la întâlnire au primit un certificat de participare.
MYSS - My Smart School Project

Consortiul international format din liderul echipei VITECO (Catania, Italia), IDEC (Atena, Grecia), CENFORM (Bucuresti, România), Liceo Statale „Ettore Majorana” (Italia), Gimnaziul III Nikaia (Grecia) si Scoala Gimnaziala CIUGUD (România) are placere si va informeze cu privire la implementarea viitoare a proiectului Erasmus+ de 2 ani “MY Smart School - MYSS” (https://myss-project.eu/), proiect care se desfasoara în perioada 01.04.2021 pân? în 31.03.2023.
- Proiectul este finantat de Comisia Europeana, bugetul sau este de 240.330,00 EUR si toate activitatile proiectului MYSS sunt organizate în România, Italia si Grecia.
- Proiectul MYSS îsi propune sa abordeze nevoia de a remodela scolile traditionale spre învatamânt la distanta, un scenariu care a devenit esential în timpul pandemiei de COVID si poate continua si în urmatorii ani de scoala. Datorita proiectului, profesorii, scolile si institutiile de învatamânt sunt dotate cu noi echipamente digitale usor de utilizat, instrumente si o platforma sigura care îi va ajuta sa abordeze mai bine învatarea la distanta.
- Scopul este de a ajuta toti profesorii sa descopere solutii digitale flexibile si concrete pentru nevoile lor de învatamânt la distanta.
Principalul rezultat al proiectului MYSS se concentreaza pe rezultatele sale intelectuale (I.O. – Intellectual Outputs), strâns legate de dezvoltarea diferitelor solutii adaptate nevoilor profesorilor din scolile primare si gimnaziale din fiecare tara partenere.
- I.O.1 - o serie de noi cursuri electronice pentru profesori legate de modul de abordare a predarii si comunicarii prin sesiuni video online.
- I.O.2 - o platforma electronica inovatoare pentru profesori si studenti.
- I.O.3 – “Teachers’ Diaries and Recommendations”, un manual axat pe cele mai bune practici ale profesorilor în utilizarea noilor instrumente inovatoare MYSS, schimb de experiente de succes în e-learning si sugestii pentru îmbunatatirea utilizarii acestuia.
Proiectul îsi propune sa contribuie la dezvoltarea de resurse inovatoare si instrumente digitale care sa contribuie pe termen mediu-lung la înfruntarea eficienta a învatamântului la distanta, datorita dezvoltarii:
- un nou model de educatie pentru profesorii din scolile primare si gimnaziale bazat pe resurse educationale „deschise online” si pe o platforma digitala de învatare;
- o „platforma de e-learning” cu instrumente digitale adaptate si flexibile si instrumente de evaluare, care sa fie utilizate în timpul orelor online pentru profesorii si elevii scolilor primare si gimnaziale;
- un set de recomandari definite si validate de profesori pentru a fi utilizate practic în timpul orelor online si dupa durata proiectului.
Pe baza provocarilor evidentiate de profesori în abordarea învatamântului la distanta (înainte, în timpul si dupa Covid), proiectul MYSS îsi propune sa:
- Instruim profesorii cu privire la modul în care sa abordeze corect elevii prin intermediul ecranului video si sa remodelam curriculumul în functie de noile scenarii de învatare. Noi cursuri de e-learning, disponibile gratuit pe platforma MYSS (https://platform.myss-project.eu/), au fost concepute pentru a ajuta profesorii sa ajunga cu lectiile lor la studenti într-un mod eficient si de impact.
- Recrearea unei dimensiuni virtuale “de familie” si oferirea profesorilor cu o platforma online unica si prietenoasa cu dispozitivele mobile, cu diverse functii si instrumente grafice pentru a crea materiale didactice într-un mod foarte flexibil. În plus, cele mai bune experiente ale profesorilor vor fi rezumate într-un manual de „Jurnale si recomandari” (IO3), care va permite noilor profesori interesati din toata Europa sa aiba un ghid util direct de la colegii lor.
Implementarea proiectului MYSS a intrat în ultimele luni de implementare si mai multe informatii si rezultatele proiectului si cele mai recente stiri sunt disponibile pe https://myss-project.eu/ precum si pe canalele oficiale ale retelelor sociale MYSS: