Blog - AMINTIRI DIN VACANȚA MARE

rate_review AMINTIRI DIN VACANȚA MARE

Pare incredibil ca pe scurta fâșie de litoral românesc dintre Vadu și Vama Veche, sub 100 de km, să mai găsești plaje neivadate de industria ospitalității. Și totuși, lucrul ăsta încă e posibil pe porțiunea de coastă maritimă din dreptul localității Tuzla. Peisajul este aproape virgin, direct din mijlocul plantațiilor de floarea-soarelui cobori povârnișul pe o plajă cu nisip fin, singurele repere pe care ți le poți întipări în minte fiind farul din Tuzla, cazarmele de apărare din al doilea război mondial și o cherhana micuță înfundată între ierburi negre și copaci pitici. În rest, marea îți satisface toate capriciile vizuale jucându-se cu nuanțele de peruzea și sidef.

Te lași furat de peisaj… dar în același timp ești furat la propriu. Pentru că distanța dintre Tuzla și plajă este totuși mare, trebuie să vii cu mașina pe care o parchezi deasupra povârnișului, apoi cobori abruptul spre plajă lăsându-ți avutul în mâna acelorași forte divine care guvernează cu simț estetic ceea ce te înconjoară. Lucrul ăsta se pare că-l știu și băștinașii. Mizând pe forța de seducție a naturii și pe dispoziția ta de om aflat în concediu, de a crede în spiritul bun, “oamenii răi” pe care ai crezut că i-ai lăsat acasă îți “operează”mașina. Și nu oricum, o fac brutal, îți sparg parbrizul sau îți forțează cu ranga portiera.

Ca orice cetățean educat să respecte natura și oamenii locului (nu lași gunoiul pe plajă, nu pui muzică pe plajă etc.), singura opțiune rămasă e să suni la 112. Într-un timp oarecare o să apară și poliția descinsă parcă dintr-un film sovietic, pe o caldură de peste 35 de grade, îmbrăcată cazon, asudată pe sub gulere și în pantalonii de stofă, aproape că le înțelegi lehamitea. Începe investigația. Unele întrebări au nuanțe kafkiene. Bănuiți cine ar fi putut face asta? Ați observat să vă fi urmărit cineva de la București ? Aveți dușmani? A văzut cineva ceva? Etc. Investigația curge molatec sub un soare dogoritor. Oricum ai avantajul că ești în slip. Ce lucruri vi s-au sustras? Explici: două telefoane nu foarte performante și vreo trei milioane de lei. Estimezi prejudiciul pe la 350 lei. Ți se sugerează că hoții au fost oarecum de treabă că ți-au lăsat actele. Începi să crezi că au fost umani numai gândindu-te ce exercițiu birocratic ar impune refacerea documentelor. Ușor, sub investigația condusă de poliție, îți dai seama că nu prea are rost să depui o plângere. Dar rămâne să te gândești, căci decizia îți aparține numai ție. Din vorbă în vorbă afli că oamenii din zonă au viața grea, că sunt săraci, vai de viața lor de amărâți. Apoi afli că genul asta de “operații” au loc destul de des în sezon. Și totuși, nu se poate face nimic? întrebi cu naivitate. Nu se pot lua amprente? Comunitatea e mica, nu se poate să nu ai anumite bănuieli. Lucrurile pot deveni și mai grave, sugerezi, pot degenera în violență daca prin absurd i-ai surprinde când dau atacul. Dar sunt întrebări care te frământă numai pe tine.

A doua zi când plecăm spre București, la o sută de metri mai încolo, a mai avut loc o nouă „operație” în stilul deja cunoscut, i-am zărit și pe domnii polițiști în aceeași ținută cazonă, modelați de aceeași lehamite. Aceeași căldură și aceeași mare de peruzea.

În final, un sfat pe principiul: paza bună trece primejdia grea. Nu lăsați la vedere în mașină electronice, poșete, bagaje. Mergeți pe plajă doar cu obiectele strict necesare, mare parte din bani și lucruri de valoare e bine să le păstrați la hotel sau pensiune, nimeni nu sparge o mașină doar de dragul de a o sparge, ceva trebuie să-l atragă. În cazul în care totuși vi se întâmplă, sunați cu încredere la 112 și înregistrați plângerea.

Un text de Ovidiu CIOCLOV scris în cadrul proiectului „Voluntar pentru cetățenie activă. Conștientizarea și exercitarea drepturilor civile” implementat de CENFORM și Centrul FILIA și, din fericire, finanțat prin granturile SEE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG în România (ID RO2014_C5.3_71).

Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene, accesaţi www.eeagrants.org.

Pentru informații suplimentare privind Fondul ONG în România, accesați www.fondong.fdsc.ro.


keyboard_arrow_left Inapoi la articole