Blog - Discreditarea societății civile

rate_review Discreditarea societății civile

Clasa politică a reușit să introducă societatea civilă în tempoul său și ăsta e un lucru greșit.
Graba și superficialitatea, propunerile de ministri peste noapte, foile volante numite programe de guvernare, nu trebuiau să fie apanajul societății civile.
De ce trebuia ca totul să se întâmple atât de repede, de ce guvernul demisionar Ponta nu putea să administreze țara încă o luna sau două? Prin guvern demisionar deja își arătase intenția de a deschide calea unei noi guvernări.
Firesc era ca lucrurile să se întâmple de jos în sus.

DSCN1795 Strada, cum le place unora să numească societatea civilă, trebuia lăsată să se cristalizeze, să discute în grupuri de interese, să propună platforme-program, să le supună dezbaterilor publice, să-și cearnă liderii prin mecanisme firești, lideri adevărați, profesioniști și carismatici în același timp.
ONG-urile puteau fi suportul acestor mișcări, să participe alături de cetățenii neînregimentați la căutarea unor lideri puternici care să reprezinte societatea civilă.
Dar nu, conducătorii de ONG-uri au fost primii care s-au aruncat la conducerea țării cu o lipsă de discernământ care-i apropie de unii oameni politici.
Ajungi să te întrebi dacă unele ONG-uri nu trăiesc cu frustrarea că nu sunt partide politice și nu jinduiesc dintotdeauna la administrarea României din postură guvernamentală. Altfel, mă întreb, de ce un reprezentant al ONG-urilor s-ar arunca cu atâta ușurință în actul guvernării înlăturând pentru totdeauna profesiunea sa de credință. El trebuie să rămână un tehnocrat (că tot ne place cuvântul ăsta folosit anapoda) al vieții civile, nu să încurce rolurile până dă în bâlbe și se încurcă în imunități.

P.S.
În parlament, la votul de învestitură, am auzit prin gura lui Tăriceanu & company că impunerea unui astfel de guvern este un eșec al democrației!
Nu, domnilor parlamentari, atunci când atât de mulți oameni din medii sociale și culturi diferite ies în stradă, e vorba doar de un eșec al democrației parlamentare reprezentative. Asta ar trebui să vă dea de gândit!

Un text de Ovidiu CIOCLOV scris în cadrul proiectului „Voluntar pentru cetățenie activă. Conștientizarea și exercitarea drepturilor civile” implementat de CENFORM și Centrul FILIA și, din fericire, finanțat prin granturile SEE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG în România (ID RO2014_C5.3_71).
Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene, accesaţi www.eeagrants.org.
Pentru informații suplimentare privind Fondul ONG în România, accesați www.fondong.fdsc.ro.


keyboard_arrow_left Inapoi la articole